Agar ulje ili oud

od Admin u 26-11-2019 u Istražujemo

Agar ulje ili oud

Naziv | Osobine | Sastav | Poreklo | Cena | Za šta se koristi | Kozmetika | Aromaterapija | Alternativna medicina | Meditacija

oud_i_agar_ulje_u_bocici

 

Agar ulje ili oud je trenutno najskuplje i najpopularnije ulje u industriji parfema. Opisuju ga kao "Rajski miris", "Božije drvo", "Sveta aroma", "Miris Nirvane" ili "Miris ambrozije". Pročitajte zašto se smatra da je oud tečno zlato.

Naziv

INCI naziv: Aquilaria agallocha stem extract

Agar ulje ili oud je naziv mirisnog ulja ili destilata koji se dobija od drveta i smole agar drveta. Drugi poznati nazivi ovog ulja su i Oduh, Oodh, Aloesvood, Agarvood, Eaglewood, Kalamabak i Jinkoh. U Maleziji je poznat kao Gaharu, u Indiji kao Khara, Boha i Boya, u Japanu kao Jinko, u Vijetnamu kao Tram Houng, a u Kini kao Chenkiang ili Cham Heong.

S obzirom da će najkvalitetniji i najskuplji oud potonuti, kada se stavi u vodu, svi ovi nazivi u sebi kriju upravo ovo značenje: mirisna smola koja tone.

Poreklo

Agar drvo ili Akvilarija (Akuilaria agallocha, Aquilaria crassna ili Aquilaria malaccensis) je suptropsko zimzeleno drvo iz porodice Thymelaeceae (Vrebinovke), koja raste u od podnožja Himalaja Južne Azije, širom Jugoistočne Azije, sve do prašuma Papue Nove Gvineje. Agar raste u Indiji, Kini, Vijetnamu, Kamodži, Tajlandu, Maleziji i Indoneziji. 

plantaza_agar_drveta

Poznato je oko 27 vrsta ovog drveta od čijeg se drveta i smole destiluje agar ulje.

Cena

Tečno zlato, kako se često naziva oud ili agar ulje ima izuzetno visoku cenu, i košta čak 1,5 puta više od cene zlata. U zavisnosti od kvaliteta, cena agar ulja se kreće od 9,700 do 32,000 dolara po kilogramu. U široj prodaji uglavnom se prodaje u bočicama od 3-5ml.

Zbog čega je oud toliko cenjen?

Možda se pitate zbog čega je oud toliko cenjen. Ono što čini ovo ulje toliko skupocenim je njegova smola, koja nastaje u unutrašnjem delu debla oštećenog drveta, koju agar drvo stvara, kako bi se odbranila od daljeg širenja gljivične infekcije. Samo 10% samoniklog agar drveća proizvodi ovu smolu.

Kada nije oštećeno agar drvo nema taj izuzetan, skupocen miris i ne razlikuje se mnogo od drugog suptropskog drveća. Tradicionalna kineska medicina, kao i tradicionalna indijska medicina ajurveda, koriste koren, list i koru agar drveta za lečenje niza bolesti.

S obzirom na veliku potražnju ovog skupocenog mirisnog ulja, i godišnju zaradu od oko 6 do 8 milijardi dolara, u zemljama u kojima raste ovo neobično drvo, zasađene su šume agar drveta, što je povoljno delovalo na zaradu siromašnog lokalnog stanovništva, koje se bavi proizvodnjom ovog ulja. 

Doduše, proizvodnja ovog ulja je izuzetno dugotrajan proces, jer je potrebno oko 7 godina da drvo poraste, nakon čega je potrebno sačekati još dve godine da bi se stvorila ova skupocena smola, koja se destiliše ili ekstrahuje ugljen dioksidom. Da bi se dobilo 20 ml ouda ili agar ulja, potrebno je čak 70 kg ovog drveta. 

Najskuplje agar ulje se dobija od najkvalitetnijih komada drveta ili smole, a s obzirom da oud, poput vina, starenjem dobija na kvalitetu, na tržištu se može pronaći oud star i po 150 godina.

Za šta se koristi oud?

Koliko je cenjen miris ouda, dovoljno je navesti jednu kinesku poslovicu, koja kaže: "Da bi osetio samo trag pravog mirisa agar drveta, treba da proživiš tri života dobre karme."

Kada je oud konačno stigao u Evropu, čuveni ekstravagantni francuski kralj Sunce, Luj XIV, obožavao je ovo ulje, toliko da je sva njegova odeća prana sa vodom u koju je dodavano agar ulje.

Bazna nota parfema

Oud ili agar ulje se najviše koristi kao bazna nota u proizvodnji parfema. Mnogi svetski poznati brendovi parfema, poput YSL, D&G, Armani, Dior, Hugo Boss, Tom Ford, imaju svoju verziju parfema sa karakterističnom mirisnom notom ouda.

Ono što je najviše oduševilo proizvođače parfema, je svojstvo agar ulja da zadržava i danima održava drugi miris koji pomešate s njim. Pri tome, ovo neverovatno ulje se izuzetno dobro spaja sa drugim mirisima, tako da se najčešće koristi za pravljenja specijalnih personalizovanih parfema.

razni_parfemi_koji_sadrze_oud_ili_agar_ulje

Proizvođači parfema proglasili su oud "mirisom 21. veka".

Prvi parfem sa baznom notom ouda je bio čuveni muški parfem M7 Oud, koji je 2002. godine izbacio Yves Saint Laurent.

Mirisna smola za obredno paljenje

Agar ulje se pominje kao mirisna smola koja se koristi za obredno paljenje, u Starom zavetu, u "Pesmi nad pesmama" i "Pričama Solomonovim", kao i u drugim verskim tekstovima, kao što su Sahih Muslim i Vede.

U Kuranu, Prorok Muhamed koristi oud za obredno paljenje, smatrajući ga rajskim mirisom, zbog čega se ova tradicija (bakhoor ili bakhour) sačuvala do današnjeg dana u arapskom svetu, gde svako domaćinstvo troši oko kilogram ouda mesečno. 

oud_za_obredno_paljenje_bakhoor

U Kini i Japanu se takođe koristi za obredno paljenje, a u prošlosti bogati Kinezi su uvozili ovo drvo iz Vijetnama, da bi od njega pravili kovčege. Kineski Fengšui, takođe, smatra da obredno paljenje mirisne smole ouda doprinosi protoku dobre energije, jer upija negativnu energiju i pretvara je u povoljne okolnosti i napredak.

Budističke brojanice

U budističkoj tradiciji brojanica sa 108 kuglica pravi se upravo od agar drveta, koje se, takođe, koristi i za obredno paljenje.

Alternativna medicina

Takoreći sve tradicionalne medicine Azije koriste agar ulje ili oud za lečenje raznih bolesti, kao što su: depresija i nervna oboljenja, reumatizam, artristis i giht, gastrointestinalni problemi, crvenilo, iritacija i nadutost kože, za uklanjanje akni i smanjenje bore, a takođe je odličan za uklanjanje zadaha iz usta, potpomaže pamćenje, otvara sinuse i disajne puteve.

Zbog svog senzualnog mirisa, oud se vrlo često koristi i kao afrodizijak.

Aromaterapija

Aromaterapija preporučuje oud ili agar ulje za:

  • Smanjenje stresa, depresije i ostalih nervnih nelagodnosti, kao sedativ, 
  • Umirivanje bolova, kao analgetik, 
  • Sredstvo protiv nadimanja i vetrova (karminativ), 
  • Sredstvo protiv mučnine i povraćanja (antimetik),
  • Antimikrobik koji ubija mikroorganizme i smanjuje njihov rast.

Medicina

U toku je nekoliko medicinskih istraživanja, koja se bave lečenjem različitih vrsta raka, koristeći oud ili agar ulje. U dve različite studije koje su se bavile uticajem ouda na ćelije raka (MCF-7 rak dojke i rak pankreasa), istraživanja su pokazala izuzetno pozitivne rezultate.

Meditacija

S obzirom da se oud smatra da je "sveta aroma" i "miris Nirvane", vrlo često se koristi tokom meditacija za spiritualnu stimulaciju. Pobornici meditacije smatraju da pomaže u komunikaciji sa transcendetnim, čisti lošu energiju i stvara pozitivnu energiju, a takođe otvara krunsku čakru Sahasrara i omogućava protok Či (Qi).

Saloni lepote i spa centri

Oud ili agar ulje je izuzetno popularno u salonima lepote i spa centrima. Par kapi ovog ulja u toploj kupki doprinosi potpunoj relaksaciji i smanjenju stresa.

Kozmetika na bazi agar ulja

Etarsko ulje ouda je blagotvorno za kožu, zbog čega se često koristi u proizvodnji losiona i krema za lice, kao i drugih kozmetičkih preparata za negu lica. Takođe se koristi i u proizvodnji sapuna, a u kombinaciji sa mrvljenim oudom, pored izuzetne nege kože, služi i za piling jer uspešno skida mrtve ćelije kože.

Oud se takođe koristi za proizvodnju masažnih ulja, krema i ulja za spa tretmane, kozmetičkih preparata za negu tela, kupki, mirisnih ulja za kupanje, gelova za tuširanje, itd.

Osobine

Na tržištu se može naći agar ulje ili oud različitih boja, kao što su: bela, žuta, crvena, zelena, tamno smeđa i crna. Sama boja vam neće otkriti različitost mirisnih nota ovog aromatičnog ulja.

mirisna_smola_agar_drvo_oud

Miris ouda je karakterističan i izuzetno senzualan, egzotičan i snažan, sa karamel slatkastim, drvenkastim i kremkastim mirisnim notama, koje pojedini proizvođači parfema nazivaju animalističkim.

Ovo gusto parfemsko ulje se slaže sa skoro svim ostalim mirisima, a koristi se kao baza parfema.

Sastav

Sastav agar ulja je izuzetno složen, jer sadrži više od 150 identifikovanih hemijskih jedinjenja. Od toga su najmanje 70 terpenoidi, u obliku seskviterpena (C15H24) i hromona. Ostala jedinjenja uključuju jednostavna isparljiva aromatična jedinjenja i niz raznih jedinjenja kao što su: agarofuran, kadinan, gamma-eudesmol, valenkan i eremofilan, gvajen, prezizane (Jinkohol), vetispiran, benzilaceton (4-fenil-2-butanon), agarospirol (C15H26O), elemol (C15H26O), itd. 

Sastav ovih materijala se razlikuje u zavisnosti od starosti i vrsta drveća, kao i od samog destilisanja ulja.