od Admin u 02-12-2019 u Istražujemo
Opis | Naziv | Osobine | Sastav | Poreklo | Upotreba | Alternativna medicina | Aromaterapija
Aromaterapija i Ajurveda već vekovima koriste izuzetno zdravo ajovan ulje za lečenje raznih bolesti. Pročitajte zbog čega Indijci i ostali narodi Azije ovom eteričnom ulju pripisuju čarobna svojstva.
Ajovan ulje je eterično ulje koje se dobija destilacijom zrnastog ploda biljke ajovan, koja pripada porodici štitonoša (Apiaceae ili Umbelliferae). Štitonoše su dobile naziv prema obliku cvasti, koji ima oblik štita. U njihovim cepajućim plodovima (šizokarpijum), nastaje končast karpofor u kome se nalaze sitni plodovi, koji ispadaju kada sazru.
Većina biljaka koja pripada ovoj porodici su aromatične biljke, koje imaju specifičan miris i ukus, zbog eteričnog ulja koje se nalazi u njihovim unutrašnjim rezervoarima. U štitonoše spadaju: ajovan, kim, kumin, komorač, šargarepa, celer, mirođija, ali i otrvna kukuta.
INCI naziv: Trachyspermum ammi (Ajowan) Oil
Biljka ajovan ima više naziva. Latinski nazivi za ovu biljku su Trachyspermum ammi, Carum copticum ili Trachyspermum copticum. Drugi poznati nazivi ajovana su: karambol, biskupski korov, ajma, karom, omam, ajvain.
Njegov naziv na sanskritu je Yamani ili Dipyaka.
Zbog izuzetno jakog mirisa i ukusa, ajovan ulje se koristi u izuzetno malim količinama, obično kap ili dve.
Ajovan ulje se odlično meša sa žalfijom i majčinom dušicom.
Boja
Ajovan ulje može biti različite boje, a nijanse se kreću od svetlo žute, svetlo narandžaste do crvenkasto braon boje.
Miris i ukus
Ajovan ulje ima pikantan, biljni miris, nalik timijanu (majčina dušica), a ima oštar i opor ukus nalik biberu.
Rastvorljivost
Ajovan ulje je nerastvorljivo u vodi, a rastvorljivo je u alkoholu.
Trajnost
Na sobnoj temperaturi ima trajanje do dve godine.
Predostrožnost
Iz predostrožnosti ajovan ulje ne bi trebalo da koriste trudnice, dojilje i deca, kao i ljudi koji imaju problema sa jetrom i povećanim lučenjem želudačne kiseline.
Zrnasti plodovi, a ne kako se pogrešno smatra seme, biljke ajovan ima bogat hemijski sastav, zbog čega je ajovan ulje izuzetno lekovito.
Sastav hranljivog ajovan ulja čine: timinska kiselina, timol, gama-terpinen, p-cimen, alfa-pinen i beta-pinen, alfa-tujen, beta-mircen, karvakrol, limonen i terpinene-4-ol.
U sastavu ajovan zrna nalaze se: proteini, ugljeni hidrati, masti, minerali, vlakna, kalcijum, fosfor, gvožđe, karoten, tiamin, riboflavin, niacin, ekstrakti etanola i acetona, vitamini, fitonutrijenti ili biljni antioksidansi (karotenoidi i flavonoidi), alkaloidi, terpenoidi, glikozidi i razna druga bioaktivna jedinjenja.
Sastav ajovan ulja se donekle razlikuje u zavisnosti od podneblja na kome se uzgaja. Ajovan ulje koje se proizvodi od zrna koja se uzgajaju u Južnoj Indiji, ima najveći procenat timola.
Pretpostavlja se da ajovan potiče iz Egipta, i istočnog Mediterana, a da su ga Grci preneli u Indiju. Gaji se u Indiji, Evropi, Iranu, Iraku, Avganistanu i Pakistanu.
Bilja porodica štitare (Apiaceae ili Umbelliferae) raste na severnoj hemisferi, u zemljama sa sa umerenom i suptropskom klimom.
Ajovan se najviše koristi za proizvodnju eteričnog ulja, a koristi se i u proizvodnji lekova i krema za lečenje psorijaze i vitiliga, parfema i dijetetskih suplemenata.
U Indiji i Pakistanu se često koristi kao začin, mada se dodaje samo par zrna, da njegov miris i ukus ne bi preovladao jelom.
Ajovan ulje i zrna se koriste od antičkih vremena, a njegova lekovita svojstva pominju još čuveni grčki lekari Galen iz Pergama i Dioskorid. Egipćani su ga koristili za lečenje vitiliga, tj. gubitka pigmenta kože.
Ajovan ulje zbog svojih čarobnih svojstava najviše koriste indijska tradicionala medicina, ajurveda, persijska tradicionalna medicina, kao i unani medicina.
Za razliku od ajovan vode koja se uzima oralno, ajovan ulje se najviše koristi za spoljnu upotrebu, tj, masažu i inhalaciju.
S obzirom da je koža najveći organ, masažom i utrljavanjem u kožu, ajovan ulje vrlo brzo dopire do krvotoka odakle se njegovi lekoviti sastojci prenose do ostalih organa.
Ajovan ulje se koristi kao:
Aromaterapija najčešće koristi ajovan ulje za smirivanje neuralgija i migrena.