Asai ulje

od Admin u 22-11-2019 u Istražujemo

Asai ulje

Naziv | Osobine | Sastav | Svojstva | Za šta se koristi | Kozmetika | Nega lica | Nega kose | Gde kupiti

asai_ulje

 

S obzirom da amazonska plemena već vekovima koriste asai bobice kao sredstavo za čišćenje organizma, naučnici su se, tek krajem XX veka, zainteresovali za ovo izuzetno zdravo voće. Pročitajte zašto se asai ulje smatra jednim od najvećih otkrića 21. veka.

Naziv

INCI naziv: Euterp Oleracea (Acai) Fruit Oil

Asai ulje (u nekim varijantama acai ili akai) je jestivo ulje asai palme, koje se dobija hladnim presovanjem ploda Acai palme (Euterpe oleracea). Naziv je dobilo od reči ïwaca'i, koja na tupijskom jeziku znači voće koje plače, tj. izbacuje vodu. Ova tropska palma koju popularno nazivaju "acaizerio", raste u močvarnim oblastima Amazona, Srednje i Južne Amerike. Njen plod, od koga se dobija asai ulje, je bobica crvenkasto ljubičaste boje, dugačka oko jedan centimetar, i izuzetno bogata antioksidansima. 

Osobine

Asai ulje je tamno zelene boje, karakteristično blagog voćnog ukusa. I pored svoje zelenkaste boje, na obodima grlića boce, ostavlja tamno žute boje. Ulje Acai palme ima slatkast, ali rezak voćni miris.

Fizička svojstva Asai ulja

  • Kiselost <10 mg KOH / gm
  • Indeks peroksida 10 mek O2 / kg
  • Jodni indeks 90 - 130 g I2 / 100gm
  • Indeks saponifikacije <210 mg KOH / gm
  • Gustina od 0,91 do 0,95 g / cm3
  • Viskoznost 300 centipoaza (cP)

Doziranje i uobičajena koncentracija

  • Tečni sapuni i sapuni: 0,1 do 5%
  • Kreme i losioni: 0,5 do 10%

Sastav

Asai ulje u svom sastavu sadrži mononezasićene i polinezasićene masne kiseline, fenolne kiseline, antocijan, proteine, vlakna, vitamine E, B1, B2 i B6, kao i minerale: kalcijum, fosfor i kalijum. Sirovo asai ulje sadrži neka fenolna jedinjenja, koja su po prvi put identifikovana. 

asai_bobice

Asai ulje sadrži sledeće masne kiseline:

  • Oleinska kiselina 
  • Linolna kiselina
  • Alfa-linoleinska kiselina
  • Palmitinska kiselina
  • Stearinska kiselina
  • Palmitoleinska kiselina

U sastavu asai ulje sadrži sledeće fenolne kiseline: 

  • Vanilinska kiselina (1,616 ± 94 mg/kg)
  • Siringinska kiselina (1,073 ± 62 mg/kg)
  • 4-Hidroksibenzojeva kiselina (PHA) (892 ± 52 mg/kg)
  • Protokatehuinska kiselina (630 ± 36 mg/kg)
  • Ferulinska kiselina (101 ± 5.9 mg/kg)
  • Katehin (66.7 ± 4.8 mg/kg)
  • Procijanidin oligomer (3,102 ± 130 mg/kg)

Po pitanju stabilnosti asai ulja, nakon izvršene analize, konstatovano je da nakon 10 nedelja na temperaturi od 20 i 30 °C fenolne kiseline opadaju za 16%, dok na temperaturi od 40 °C opadaju za čak 33%. Gubitak bioflavonoida, tj. procijanidin oligomera je još veći (23% na 20 °C, 39% na 30 °C, i čak 74% na temperauti od 40 °C).

Za šta se koristi asai ulje

Emolijens

Zbog bogatstva oleinske kiseline asai ulje je odličan emolijens, jer smiruje i hidrira kožu. 

Anti-ageing

S obzirom da je izuzetno bogato antioksioksidansima i vanilinskom kiselinom, kada se asai ulje nanese na kožu, direktno uklanja slobodne radikale, čime doprinosi anti-ageing procesu, tj. održava mladalačku elastičnost i blistavost kože, i zaustavlja proces starenja.

Antiupalno dejstvo

Zahvaljujući zdravim masnim kiselinama, poput omega-9 i omega-6, asai ulje ima antiupalno dejstvo na kožu, što znači da smiruje upalne procese, crvenilo i nadutost na koži.

Antigljivično dejstvo

Trenutno se istražuje antigljivično dejstvo asai ulja, a možete ga svakako koristi u kombinaciji sa kokosovim uljem, koje je takođe delotvorno za gljivične infekcije na koži.

UV zaštita

Asi ulje sadrži polifenol, koji nosi naziv ferulinska kiselina, koja se, u kombinaciji sa vitaminom C i E, odlično pokazala kada je u pitanju UV zaštita.

Ublažavanje bolova

Asai ulje se takođe koristi za ublažavanje bolova. Nanosi se direktno na bolno mesto, koje se blago masira. S obzirom da koža brzo upija ovo ulje, njegovo analgetsko dejstvo je trenutno, pa se bol postepeno smanjuje.  

Asai ulje u kozmetici

Iako je jestivo, asai ulje se najviše koristi u kozmetici za proizvodnju kozmetičkih preparata, koja imaju dejstvo protiv akni, anti-aging tj. starenja kože, kao i i antiupalno dejstvo, a takođe i kao antioksidans, sredstvo za ublažavanje bolova.  

Asai ulje se preporučuje za proizvodnju kozmetičkih krema i losiona za negu tela, dekorativne kozmetike (šminke), kozmetičkih preparata za negu kose (šamponi, regeneratori i gelovi za oblikovanje kose), kozmetičkih preparata za negu lica (kreme za licu i sredstva za čišćenje lica), bebi kozmetika, kao i kozmetika za sunčanje, preparati za posle sunčanja i samotamnjenje.

zdrava_koza_image_by_engin_akyurt_ from_pixabay

Nega lica

Kada je nega lica u pitanju, ono što čini asai ulje izuzetnim je njegova jedinstvena mešavina nezasićenih masnih kiselina i polifenola i flavonoida (poput proantocijanidina).
Asai ulje hrani kožu i zadržava vlagu, sprečavajući je da isparava. Dugotrajnom upotrebom, leči suvu kožu i zaceljuje njene pukotine. Kao odličan emolijens, asai ulje čini kožu mekšom i elastičnom.

Ukoliko želite da sprečite vidljive znake starenja, nanesite malu količinu asai ulja direktno na mesta koja pokazuju znake starenja, kao što su tamni podočnjaci i vrećice ispod očiju, bore sa strane očiju, i oko usta. Nakon par meseci, vaša koža će postati čvršća i elastičnija.

Nega kose

Kada je u pitanju nega kose, zahvaljujući hranljivim masnim kiselinama, asai ulje je idealno za suvu i oštećenu kosu, koja se lako kida, kao i za njene ispucale krajeve.

Asai ulje najbolje deluje kada se posle pranja, nanese na vlažnu kosu. Nanesite par kapi asai ulja na dlan i nanesite ga direktno na kosu (ali ne i teme). Izbegavajte da zbog njegovog jakog mirisa, nanosite veće količine asai ulja na kosu.

zena_u_bade_mantilu_susi_kosu_fenom

Na ovaj način, asai ulje će zadržati vlagu, i sprečiti da kosa deluje suvo. Dugotrajnom upotrebom, asai ulje će povratiti prirodnu masnoću kose, zbog čega će kosa delovati zdravo i bujno. 

Ukoliko nemate suvu kosu, asai ulje možete koristiti tokom letnjih meseci, zbog njegove izražene UV zaštite, kada kosa izložena sunčevim zracima postaje suva i oštećena. 

U toku su i medicinske studije, koje bi trebale da potvrde indicije da asai ulje potpomaže i rast kose.

Gde kupiti

Ukoliko imate problema sa suvom kosom i suvom kožom, ili želite da na prirodan način zaustavite znake starenja, onda je asai ulje, pravo rešenje za vas. Na našem sajtu pronaćiće te koji sve proizvođači, uvoznici, distributeri, zastupnici, prodaja i veleprodaja, imaju ovo ulje u svojoj ponudi. 

Pogledajte ovde gde možete kupiti asai ulje.