Abisinijsko ulje

od Admin u 19-11-2019 u Istražujemo

Abisinijsko ulje

Naziv | Osobine | Sastav | Kako se koristi | Kozmetika | Nega lica | Nega kose | Gde kupiti

biljka_crambe_abyssinica

Abisinijsko ulje je izuzetno hranljivo i hidrantno, zbog čega je idealno za negu lica i negu kose. Ukoliko ste u sastavu nekog novog kozmetičkog preparata za negu kose ili lica, pročitali da sadrži abisinijsko ulje, pročitajte o kakvom ulju je reč i šta su njegove prednosti.

Naziv

INCI naziv: Crambe Abyssinica Seed Oil

Abisinijsko ulje ili ulje abisinije je nejestivo biljno ulje koje se dobija iz semena biljke Crambe abyssinica iz roda kupusnjača ili krstašica. Ovo biljno ulje je dobilo naziv po jednogodišnjj biljci koje je naziv dobilo prema svojoj postojbini - Abisiniji, oblasti Etiopijske visoravni, koja obuhvata istočni deo Afrike, gde se do 19. veka nalazilo Etiopsko carstvo, koje je obuhvatalo današnje države Etiopiju i Eritreju.

Pored Etiopijske visoravni Crambe Abyssinica raste i na Mediteranu, a zbog trenutno velike popularnosti ovog ulja, gaji se u Kanadi, Rusiji i Evropi.

Osobine

Abisinijsko ulje je bistro, lagano i suvo ulje sa jedinstvenom molekularnom strukturom. Ovo ulje je bledo žute boje, a ima veoma suptilnu, blagu, prijatnu i slatkastu drvenastu aromu. Izuzeto je viskozno, i ne stvara osećaj lepljivosti, jer se, zbog svoje lagane teksture, brzo upija.

S obzirom da je nejestivo biljno ulje, abisinijsko ulje se koristi samo za spoljašnju upotrebu.

S obzirom da je veoma otporno na oksidaciju, ako se pravilno čuva, ima vek trajanja od najmanje dve godine.

Sastav

Abisinijsko ulje sadrži i do 60% erukinske kiseline, i visok procenat nezasićenih C22 omega-9 masnih kiselina, zbog čega je izuzetno zdravo i hranljivo. U sastavu ovog ulja se nalazi i preko 120 mg/kg γ-tokoferola (vitamin E), a sadrži i beta-sitosterol (fitosterol), kampestanol i brasikasterol.

seme_biljke_crambe_abyssinica

Abisinijsko ulje sadrži sledeće masne kiseline:

  • Erukinska kiselina - 50,0-65,0%
  • Palmitinska kiselina - 1,0-4,0%
  • Stearinska kiselina - 0,5-2,0%
  • Oleinska kiselina - 10,0-25,0%
  • Alfa-linoleinska kiselina - 7,0-15,0%
  • Linolna ili linolenska kiselina - 2,0-5,0%
  • Arahidna kiselina - 0,5-2,0%
  • Eikosenska kiselina - 2,0-6,0%
  • Behenska kiselina - 1,0-3,0%

Kako se koristi abisinijsko ulje

Abisinijsko ulje najviše koristi aromaterapija, kao ulje za masažu, a koristi se i za proizvodnju prirodne kozmetike, sredstava za higijenu, kozmetike za bebe i dekorativne kozmetike, oleohemijskih derivata, uključujući polimere, polimerne aditive, industrijska maziva, površinski aktivne materije, biogorivo i lekove.

Može se koristiti za dispergovanje boja i drugih hranljivih sastojaka unutar kozmetičkih formulacija.

Kada je u pitanju dekorativna kozmetika, u poređenju sa drugim uljima, abisinijsko ulje se pokazalo kao najbolje sredstvo za disperziju različitih pigmenata, a zahvaljujući njemu dekorativna kozmetika ima finu stabilnu i ravnomerno dispergovanu boju.

Kozmetika

Kozmetika i razni kozmetički preparati, koji u svom sastavu imaju abisinijsko ulje, odavnina se proizvode u Africi i arapskom svetu. Danas se abisinijsko ulje sve više koristi za proizvodnju kozmetičkih preparata, kao što su: kreme za negu lica, losioni za negu tela, kreme za zaštitu kože od sunca, ulja za kupanje, gelovi za tuširanje, tečni sapuni, ulja za masažu, šamponi, regeneratori i drugi kozmetički preparati za negu i oblikovanje kose, dekorativna kozmetika, ruževi i sjajevi za usta, maskare i senke za oči, preparati za negu i zaštitu usana, dekorativna kozmetika, kozmetika za bebe i decu. 

Nega lica

zdrava_koza_lica

Dug lanac nezasićenih masnih kiselina, čini da je abisinijsko ulje pogodno za masažu i kondicioniranje i kože i kose. Ovo suvo ulje, koje je po svojim svojstvima slično arganovom ulju, hrani i hidrira kožu, istovremeno uravnotežujući njen ton i teksturu. Zahvaljujući svojoj laganoj teksturi i mirisu, lakše prodire u kožu i kosu od ostalih biljnih ulja.

Zbog svoje izuzetne razmazivosti, lako se nanosi, i brzo upija, stvarajući nemasni osećaje kože.  

Abisinijsko ulje je pogodno za normalni, kao i masni tip kože.

Kako se nanosi na lice, vrat i dekolte

Abisinijsko ulje možete koristi ujutru i uveče, prema potrebi. Najbolje je da ga sipate u flašicu sa pumpicom. Pritisnite pumpicu dva puta i nanesite ulje na vrhove prstiju, a onda nežno nanesite na lice. Posebno izmasirajte delove lica koji zahtevaju dodatnu pažnju. Ostavite da koža upije ulje, a potom suvišan deo obrišite tuferom. Ovo hranljivo ulje, takođe možete na isti način naneti na vrat i dekolte.

Nega kose

Abisinijsko ulje je izuzetno efikasno za negu kose. Njegova hranljiva i hidrirajuća svojstva omogućavaju jačanje vlakana i zaštitu od pucanja kose, zbog čega kosa nije zamršena i lako se raščešljava. Ovo ulje, takođe, povećava prirodan sjaj kosi. Odgovara svim tipovima kose, a posebno kovrdžavoj kosi, koja je sklona mršenju i pucanju.

zdrava_kosa

Kako se nanosi na kosu

Pre kupanja ili tuširanja stavite malo abisinijskog ulja na kosu i masirajte je pristima, tako da se ravnomerno rasporedi od korena do krajeva. Kako bi ste lakše naneli ulje na kosu, možete koristiti četku ili češalj. Umotajte glavu u topli peškir i ostavite ulje da deluje neko vreme. Temeljno operite kosu koristeći prirodan šampon i regenerator.

Ukoliko želite da povratite sjaj kosi, nanesite nekoliko kapi abisinijskog ulja na četku ili češalj i nanesite ga na kosu.

Da bi ste sprečili pucanje krajeva, pre sušenja kose, nanesite nekoliko kapi abisinijskog ulja na vlažne krajeve.

Gde kupiti

Ako se pitate gde kupiti abisinijsko ulje, na našem sajtu pronaći ćete koji sve proizvođači, uvoznici, distributeri, zastupnici, prodaja i veleprodaja imaju ovo ulje u svojoj ponudi. Pronađite ovde.