OPTIMA GRUPA DOO

OPTIMA GRUPA DOO
5 zvezdica od 2 glasova

Kontakt

 

 

 

 

 

 

 

Proizvodnja  naftnih derivata

Početkom 2008. godine Zarubežnjeft je osnovao preduzeće u Bosni i Hercegovini pod imenom Optima Grupa.

Zadatak Optima Grupe je planiranje i upravljanje razvojem naftne industrije kroz preduzeća Rafinerija nafte Brod, Rafinerija ulja Modriča te razvijanje i širenje maloprodajne mreže benzinskih pumpi Nestro Petrol.

Poslovanje Optima Grupe obuhvata nabavku sirovina za proizvodnju naftnih derivata u Rafineriji nafte Brod, plasiranje gotovih proizvoda na domaće i inostrano tržište, plasiranje baznih ulja proizvedenih u Rafineriji ulja Modriča na svjetsko tržište i razvijanje i širenje maloprodajne mreže benzinskih pumpi (Nestro) na tržištu Bosne i Hercegovine i okolnih zemalja, prije svega Republike Hrvatske i Republike Srbije.

Rafinerija nafte a.d. Brod

Rafinerija nafte Brod proizvodi naftne derivate koji se svakodnevno primjenjuju u privredi (industrija, građevinarstvo, saobraćaj, domaćinstvo). 

rafinerija_nafte_brod

Ukupni kapacitet prerade sirove nafte je 4.200.000 tona godišnje. Rafinerija danas ima u pogonu kapacitete 1.200.000 tona godišnje, a kapaciteti od 3.000.000 tona godišnje su u pripremi (remont i modernizacija).

Rafinerija ulja Modriča a.d. Modriča

Rafinerija ulja Modriča je u martu 2009. godine pustila u rad pogon za proizvodnju hidrokrekovanih baznih ulja i parafina. Bazni uljni štok, osnovna sirovina za proizvodnju hidrokrekovanih baznih ulja se doprema iz Rafinerije nafte.

rafinerija_ulja_modrica
Planirani ukupni kapacitet prerade baznog uljnog štoka u 2010. godini je 60.000 tona. 

Prednosti hidrokrekovanih baznih ulja su naročito izražene kod proizvodnje savremenih motornih, hidrauličnih i turbinskih ulja.

Bazna ulja

Rafinerija ulja Modriča je jedina kompanija u okruženju proizvođač hidrokrekovanih baznih ulja, neophodnih za proizvodnju vrhunskih motornih i industrijskih ulja kao i mazivnih masti, koja ispunjavaju najnovije zahtjeve vodećih svjetskih proizvođača motora i motornih vozila. Bazna ulja dijelimo prema API klasifikaciji na pet grupa.

Parafini

Kod proizvodnje baznih ulja u procesu deparafinacije vrši se dobijanje tvrdog parafina. Parafin se primjenjuje kao impregnaciono sredstvo u industriji svijeća, tekstilnoj industriji, industriji gume, ambalaže i za ostale slične namjene. Rafinerija ulja Modriča proizvodi parafine koji su svrstani u IV klase (u zavisnosti od sadržaja ulja).

Maziva

Rafinerija ulja Modriča a.d. nudi više od 250 proizvoda koje se mogu svrstati u sljedeće grupe: Maziva i tečnosti za vozila i mehanizaciju, maziva i tečnosti za industrijska postrojenja, ulja i tečnosti za obradu metala, mazive masti i Bio-program.

maziva _modrica

Provjeren kvalitet!

Motorna ulja

Motorna ulja Rafinerije Modriča zadovoljavaju visoke kriterijume proizvođača motornih vozila i drugih mašina, između koji su: Daimler, Opel, Vokswagen, Volvo, FIAT, BMW, Zastava, MAN, Scania, John Deere i drugi.

Naftni derivati

Optima Grupa svoju funkciju veleprodaje naftnih derivata vrši putem komercijalnog odjeljenja unutar kompanije. U ponudi su sledeći naftni derivati:

 • Tečni naftni gas
 • Premium bezolovni benzin 95
 • Super plus bezolovni benzin 98
 • Lagani benzin
 • Platformat
 • Lagani platformat
 • Euro dizel
 • Euro dizel bez sumpora
 • Bazni uljni štok
 • Lož ulje ekstra lako
 • Lož ulje srednje
 • Lož ulje teško
 • Elementarni sumpor
 • Putni bitumen 50/70
 • Putni bitumen 70/100
 • Putni bitumen 160/220
 • Industrijski bitumen 85/40

Nestro Petrol

Maloprodaja naftnih derivata i ulja i maziva ostvaruje se kroz maloprodajnu mrežu Nestro Petrol a.d. Banja Luka od 84 benzinskih stanica kao i 11 novih benzinskih stanica na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine koje su u vlasništvu Optima Grupe d.o.o. Banja Luka. 

benzinska_pumpa_nestro_petrol

Na benzinskim pumpama Nestro Petrol a.d. Banja Luka možete kupiti gorivo proizvedeno u Rafineriji nafte u Brodu, kompletan asortiman ulja i maziva Rafinerije ulja Modriča, autokozmetiku, dijelove za automobile, plin u bocama te razne artikle robe široke potrošnje korisne na putovanjima.

Transport naftnih derivata

transport_naftnih_derivata_optima_grupa_doo

Transport naftnih derivata se obavlja putem drumskog, željezničkog i riječnog saobraćaja. Drumski i željeznički saobraćaj se organizuje za potrebe transporta naftnih derivata unutar i van Bosne i Hercegovine.
Riječni transport rijekom Savom omogućava da se naftni derivati na ekonomičniji način dopreme u zemlje Evropske Unije i svijeta.

Mapa