LINDE GAS SRBIJA AD

LINDE GAS SRBIJA AD

Kontakt

Proizvodnja i prodaja tehničkih, medicinskih i specijalnih gasova

Davne 1947. godine kompanija "Naftagas" otpočela je istražna bušenja na Bečejskom području i krajem 1960-tih godina otkriven je podzemni izvor prirodnog CO2. Tokom 1979. godine, "Naftagas" je u Bečeju formirao preduzeće "Dioxid" za proizvodnju tečnog CO2.  Linde je povezan sa ovom proizvodnom lokacijom s njenim prvim danima kada je 1979. godine Linde pobedio na tenderu i otpočeo izgradnju postrojenja za proizvodnju tečnog CO2 kapaciteta 3T/h. Proizvodnja tečnog CO2 počela je 1983. godine. Naziv preduzeća "Linde Gas Srbija" nastao je 2005. godine, par godina nakon što je Linde 2001. godine potpisao ugovor za novo postrojenje za proizvodnju tečnog ugljendioksida kapaciteta 10T/h. Linde je kupio novu emisjiu akcija i postao većinski vlasnik. 

Pošto je Linde kupio akcije iz nove emisije 2001. godine i time dobio većinski udeo u vlasništvu preduzeća, otpočelo se sa investiranjem u novu punionicu gasova, kako za CO2, tako i za atmosferske gasove. U nastavku, Linde je dobio prava i licencu za tečni medicinski kiseonik (LOX), medicinski azotsuboksid (N2O) i tečni medicinski ugljendioksid (LCO2), a u skladu sa srpskim i evropskim regulativama. To pokazuje da, iako je glavni poslovni fokus LCO2, atmosferski i medicinski gasovi počinju da imaju sve veću važnost za Linde u Srbiji. Iz godine u godinu obnavljani su ISO sertifikati. Linde Gas Srbija postala je snabdevač za kompanije Coca Cola i Pepsi. 

U današnje vreme Linde Gas Srbija, sa lokacijom u Bečeju, razvila je mrežu od preko 10 prodajnih partnera u Srbiji, uzrasla je do prosečnog broja od 100 zaposlenih, a vlasnička struktura kompanije je Linde AG (82%), Naftna Industrija Srbije (14%) i mali akcionari (4%). Linde Gas Srbija danas nudi inženjerske usluge i usluge instaliranja koje odgovaraju potrebama kupaca, tehničku podršku naših iskusnih inženjera za primene, ovlašćenja za instalacije u skladu sa srpskim zakonom, i pored tečnog ugljendioksida nudi široku paletu atmosferskih i medicinskih gasova. 

Linde je jedan od najvećih distributera za proizvode za zavarivanje i bezbednost u svetu.


KONTAKT

Petrovoselski put 143
21220 Bečej

Tel: +381 21 6811 000
Fax: +381 21 6811 051

Mapa